Ingó-Bingó Szülőtámogató

Hordozóeszközök áttekintése

A babahordozás különböző hordozóeszközei

 

Melyik a legjobb babahordozó eszköz? Hogyan hordozhatom az újszülöttemet?  Mi a különbség a hordozókendő és a karikás kendő között? Milyen méretű kendőre van szükségem? Ez csak néhány a sok kérdésből, melyet a szülők feltehetnek, amikor a babahordozás eszközeit keresik. Nézzük meg a piacon lévő hordozóeszközök fő típusait és azok főbb különbségeit.

A baba- és gyermekhordozás egyidős az emberiséggel. Az utódgondozás legtermészetesebb és legegyszerűbb formája. Hordozni lehet karral megtámasztva és hordozóeszközben. A hordozóeszközök kultúránként változatos formában jelentek meg. A baba hordozása megkönnyíti a gondozó személy mindennapjait, szabaddá teszi a karjait, és így mozgásban is kitágul a világ számára. A születés után az biztonságot nyújtó, meleg, körbeölelő anyaméh után a kinti világhoz való alkalmazkodásban is átmenetet, segítséget nyújt a baba számára a hordozás. Élvezheti a hordozó személy testmelegét, (télen melegíti, nyáron hűti), hallja a nyugtató szívdobogását, és a bőrkontaktus is számos hormon termelődését segíti, ami terápiás hatással bír a hordozó személyre és a babára is egyaránt. A csecsemő korszakot a negyedik trimeszterként is szokták emlegetni. Ebben az időszakban a babák igénye a szoros testkontaktus és ölben ösztönösen felveszik a hordozáshoz a pozíciót. A hordozott babák nyugodtabbak, mert a helyükön vannak. A hordozott gyermekekben megerősödik az ősbizalom és így bátrabban fedezik fel az őket körülvevő világot, nyitottabbak, önállóbbak, barátkozóak.

1. Hordozókendő

A szövött hordozókendő egy téglalap, vagy paralelogramma alakú speciális szövésű anyag, amely egyszerre öleli körül a saját testünket és a baba testét is. A legegyszerűbb és legősibb hordozóeszköz. Két rövidebb és két hosszabb oldala van. A hossza 2,6-6 m. Lehet csapásokkal szabott és csapás nélküli. A kendő megkötésével, sávonkénti meghúzásával és beállításával feszes és kényelmes pozíciót alakítunk ki a baba számára. Ezt a fajta hordozót tartják a legergonómikusabb babahordozó eszköznek, mert a szövött anyagot nagy pontossággal állíthatjuk be, hogy megfeleljen a te és babád igényeinek. Ehhez azonban meg kell tanulni a kendő kötését, hogy minden egyes pillanat kényelemben teljen el mindkettőtök számára. Nem bonyolult, de némi időt és türelmet igényel az elsajátítása.
A szövött kendő a legsokoldalúbb hordozóeszköz. Viselheted a gyermeked benne elöl, a hátadon vagy akár az oldaladra kötve is. Nagyon sok kötési technika létezik, de a legtöbb ember általában csak 4-5 technikát alkalmaz a mindennapi babahordáshoz. A szövött hordozókendő minden életkorban, újszülött és totyogó korszakban, de akár még óvodás korban is ráigazítható a gyermekre. A leghosszabb ideig kihasználható hordozóeszköz.

2. Karikás kendő

A karikás kendő, 1,6-2,1 méter hosszú, az egyik végén 2 karikával ellátott kendő. Ez egy aszimmetrikus hordozóeszköz, ami azt jelenti, hogy az egyik vállon viseljük. Érdemes az asszimetrikus terhelés miatt a két oldal egyenletes terhelése érdekében váltogatni, hogy melyik vállra kerüljön a kendő.
A kendő karika nélküli végét be kell fűzni a karikákba, ami tartja majd a kendőt, hogy nem lazuljon vissza. Majd a kendő-sávok meghúzásával a baba és a hordozó személy testére kell igazítani olyan feszesen, hogy ne távolodjon el a baba a hordozó személy testétől és térdhajlattól térdhajlatig tartsa babát úgy, hogy terpesz guggoló lábtartásban a baba térdei a saját köldöke magasságában legyenek. A karikás kendő használata nem bonyolult, de tanulást és gyakorlást igényel. Előnye, hogy kötés közben nem ér le a földre és gyorsan oldható kötést eredményez, azaz ha szükséges, akkor gyors-mozdulatokkal kivehető a baba a hordozókendőből. Nyáron ideális lehet a melegben, hogy kevés anyag érintkezik a testünkkel és az is csak egy rétegben. Van rugalmas anyagú karikás kendő és fürdésre, stradolásra alkalmas, könnyen száradó anyagú karikás kendő is.

3. Rugalmas kendő

Egy hosszú 4,5 – 5,5 méter hosszú 60-70 cm széles rugalmas anyagú, hurkolt szövésű anyag. A hurkolt szövés miatt különböző mértékben a különböző gyártók esetében, lehet keresztirányban és hosszirányban is, más esetben pedig egyik irányban jobban másik irányban kevésbé rugalmas anyagú a kendő. A rugalmas kendő előre megköthető kendő és elölhordozáshoz használható. Miután megkötöttük a kendőt magunkon, utána helyezzük el a babát a kendőben. Háromrétegű kötéssel válik stabillá és biztonságossá. A baba súlyának és hosszának növekedésével a rugalmas anyag nem tud stabil támaszt nyújtani, így kinőhető mielőtt még a hordozós korszak véget ér. Ekkor egy másik eszközre lesz szükség.

4. Mei – Tai

Távolkeleti tradicionális hordozóeszköz, amely előre formázott body részből és két hosszú (2m) vállpántból és derékpántból áll. A baba testét tartó téglalap alakú body állíthatósága biztosítja, hogy minél hosszabb életkori szakaszban stabilan meg tudja támasztani a baba testét, térdhajlattól térdhajlatig érjen a terpesze és legalább a vállakig, maximum a tarkóig a magassága. Könnyen megtanulható a használata. Elöl, csípőn és háton hordozásra is alkalmas eszköz. Ennek mintájára készülnek a félcsatos és csatos hordozók. Lehet hordozókendő anyagú és dekoros vászon anyagból. Nagyon sok hazai készítő varr mai-tai-t, érdemes próbálni vásárlás előtt, mivel az eltérő kialakítás miatt a szülő-baba párosra eltérő készítő mei-tai-ja vagy félcsatos, csatos hordozója lesz kényelmes.

5. Félcsatos/hibrid hordozó

A mei-tai egyik változata, amiben a derékpántot nem kötni kell csomóra, hanem egy erős, biztonsági műanyag csatt zárja azt. A megkötése hasonlóan a mei-tai-hoz könnyen tanulható. hosszú vállpántjai segítik a baba testének hordozó személy testéhez minnél közelebb történő rögzítését. Feszes és stabil kötés érhető el benne, amennyiben a body nagysága és állíthatósága okán igazítható a baba-hordozó személy párosra feszesen. Vásárlás előtt érdemes a különböző készítők félcsatos hordozóit próbálni, hogy melyik kényelmes adott párosnak.

6. Csatos hordozó

A mei-tai egyik változata, amiben a derékpántot is és a vállpántot is műanyag biztonsági csatok zárják és hevederek behúzásával állítható a feszesség. A csatos hordozó használata könyen tanulható. Előnye, hogy nincs hosszú földre lelógó kendőanyag és előre beállítható adott hordozó személy- baba párosra. Stabil és biztonságos kötés érhető el benne, amennyiben a body nagysága és állíthatósága okán igazítható a baba-hordozó személy párosra feszesen. Vásárlás előtt érdemes a különböző készítők csatos hordozóit próbálni, hogy melyik kényelmes adott párosnak.

7. Onbu/onbuhino

Távolkeleti tradicionális hordozóeszköz, melynek a vállpántjai a derékpánt helyére csatlakoznak, mintegy hátizsákot lehet használni. Derékpántja nincs. Előre formázott body-hoz a vállpántok egyből csatlakoznak. Különböző változatai vannak. Van hevederrel csatlakozó, karikába befűzhető és van inverz karikás megoldás is. Háti hordozás jellemző eszköze. Együttműködő gyermek hordozásához ideális. Amikor a gyermek hol a lábán jönne, hol pedig felkéri magát hátra.

8. Pod

Távolkeleti tradicionális hordozóeszköz. 2m hosszú vállpántjai vannak, melyek egy hosszúra szabott téglalp alakú bodyba vannak bevarrva. A vállpántok visszintes irányú és döntött szögben történő bevarrása különböző kötési módokat tesz lehetővé. A hosszú vállpántok szorítják le a body-t a baba feneke alatt a hordozó személy testéhez és egyben kialakítja a kötéssel a derékpántot. Kis ügyességgel együttműködő gyermekkel könnyen tanulható az eszköz használata.

9. Afrikai hordozókendő

Afrikai tradicionális hordozóeszköz, mely az öltözék része is egyben. Egy téglalap alakú 160-210 cm hosszú és 110 cm széles kétoldalon nyomott pamutvászon. Nyári háton hordozás ideális eszköze. A pamutvászon vékony és hűs érzete ideálissá teszi a nyári alkalmazást. Könnyen tanulható a kötése, illetve a gyűrése, mivel ezt a kendőt nem szüksges kötni, mivel a baba súlya miatt a kendő egy egyszerű gyűréssel rögzíthető. A baba testét a hordozó személy testéhez szorosan rögzíti. Mellkasra terhel és a vállakat szabadon hagyja. A hordozásban a hordozó személy csípője is részt vesz, terhet visz. Érdemes kipróbálni az afrikai hordozás kötését, mielőtt afrikai kendőt vásárlunk.

10. Babaerszény/loop

Előre formázott kendő, ami egy duplakörsálra hasonlít. Egyvállas csípőnhordozás eszköze. A loop-ot a hordozó személy testalkatára személyre szabott. Mindenki más testarányokkal rendelkezik, ezért a loop továbbértékesítése elég nehézkes. Akire szabták, annak a személyes hordozóeszköze. Előnye, hogy állítgatás nélkül gyors fel és levételt eredményez. A sávonkénti feszesre húzás hiányában olyan gyermek hordozásához ajánlom, akinek már stabil a törzstartása.